Hoe het allemaal is begonnen ...

Ik had het al een beetje laten doorschemeren in het vorige blog. En nu ik dit jaar het vierde deel ga schrijven vind ik het tijd worden om in het kort te vertellen hoe dit prachtige verhaal van Siara tot stand is gekomen. 

De reden waarom ik hier zo lang mee gewacht heb is, dat het moeilijk te omschrijven is en het ook wel wat ‘zweverig’ kan overkomen. Maar wat ik ook al benoemde in mijn blog, ‘Het is, wat het is’.

Ergens in 2012 bleef ik steeds een soort ‘filmpje’ zien, steeds hetzelfde, telkens opnieuw. Het eerste stukje verhaal van Siara, in het gras liggend en mijmerend. Ik vond dit erg vreemd en werd er op den duur een beetje gek van. Het kwam te pas en te onpas voorbij.

Mijn man zei: “ Waarom schrijf je het niet op, misschien dat het dan ophoudt.”

Zo gezegd, zo gedaan. Het hield alleen niet op… Het verhaal ging verder. Ik nam een week vrij en ging er voor zitten in een schattig huisje in het bos, bij een van de bekende Nederlandse bungalowparken.

Mijn laptop bij de hand, een knapperend haardvuurtje en stilte. Ik schreef van 9 tot 22 uur elke dag. Na die week had ik de ruwe versie van het eerste deel van Siara in handen.

Een bekende van mij, docent literatuur, taalbeheersing en redactie van een hoge school, heeft het boek gecorrigeerd en het verhaal omgezet in goed leesbaar Nederlands. De reden dat dit nodig was is, dat het verhaal zich afspeelt in een andere taal. Een taal die ik nog nooit gehoord had, maar precies wist wat ze bedoelden. De grammatica is zo anders als het Nederlands. De vertaling naar het Nederlands is soms opgeschreven in die grammatica. Ik schrijf als een razende alles op wat Siara ziet, hoort, voelt en beleefd.

Zo is ook deel II en III tot stand gekomen. Deel II is ook in een week in een huisje in het bos geschreven. Deel III heb ik echter in ons nieuwe huis geschreven in Papendrecht, waar ik een eigen studeer/hobby kamer heb. Deel III heb ik iets minder als twee weken over gedaan. Dit kwam door de enorme hitte in de zomer van 2022. Ik moest regelmatig even afkoelen en bijkomen van alle emoties die door mij heen gierde die Siara mij liet voelen.

Deel IV zal ook in Papendrecht tot stand komen. En ik heb al reuze zin om het deel te schrijven, want ook ik ben reuze nieuwsgierig hoe het verder gaat! Ik heb een zeer drukke praktijk, zowel in Papendrecht als in Amersfoort en zal hier weer tijd voor moeten vrijplannen. Ik kan je nu al beloven dat ik hier niet te lang mee wil wachten. Hopelijk kan ik ergens dit jaar al tijd vrijmaken om deel IV te gaan schrijven en het mooie verhaal van Siara verder kan vertellen.

liefs, Bianca


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Hoe het allemaal is begonnen ...

Mijn podcast over hoe het verhaal van Siara tot mij is gekomen.

Weer druk bezig met het schrijven van Deel IV

Hoe het allemaal is begonnen ...

De fase van verkoop is bijna zover !!

Echt of niet...